Mark LOREM IPSUM DE VIER DOZEN VAN MIJN    
JOODSE DRUKKERSFAMILIE2021


Op de zolder van mijn ouders staan vier oude dozen, gevuld met herinneringen van mijn moeders Joodse familie. Ik had ze al vaker zien staan, maar nooit het lef gehad om ze uit te pakken.

Twee generaties lang, van 1917 tot 1980, waren mijn voorouders werknemer en later (mede-) directeur van de Joodse drukkerij Joachimsthal in Amsterdam. Mijn betovergrootvader Izaak en overgrootvader Wiet waren echte grafici, gespecialiseerd in letterzetten en typograferen.

De Firma Joachimsthal was één

van de weinige drukkerijen in Nederland die Hebreeuws kon drukken en vormde daardoor een belangrijke schakel in de Joodse gemeenschap. De rol die de drukkerij in de oorlog kreeg toebedeeld door de nazi’s blijkt mede aan de oorsprong te staan van drama’s en trauma’s die de familie hebben versplinterd. Ik ga op zoek naar onvertelde verhalen. Wat is er in de oorlog van de persen gerold? Wat hebben Izaak en Wiet moeten doen om te overleven?

Als grafisch ontwerper en nazaat voel ik de noodzaak om hun verhaal te vertellen. Beluister hier een fragment van het boek. ︎︎︎